Werking & Gebruik

Een country cooker is een duurzaam gietijzeren kooktoestel dat gelijktijdig een gezellige warmte in de keuken geeft. De kookkachel is altijd gebruiksklaar. Het binnenwerk is van gietijzer, voorzien van een isolatielaag en klassiek vormgegeven mantel van emaille. Een thermostatisch geregelde gasbrander zorgt voor verwarming van de ovens en kookplaten. De kookplaten worden afgeschermd door goed geïsoleerde deksels. 

Koken met een country cooker vraagt een aanpassing in denk- en werkwijze. Creatief omgaan met koken. Het is tegelijkertijd simpel en veelzijdig. Er zijn country cookers met twee, drie of vier ovens die op een verschillende temperatuur kunnen worden ingesteld. Zo zijn ze te gebruiken voor bakken, braden, warm houden, sudderen of roosteren. Er zijn fornuizen met en zonder rookkanaal, zij worden over het algemeen door middel van gas verwarmd.

 

In de jaren twintig van de vorige eeuw ontwikkelde Dokter Gustaaf Dalen, een Zweeds fysicus en Nobelprijs winnaar, het Cooker oven systeem. De wetenschapper verloor zijn zicht bij een explosie tijdens een experiment met gassen. Terwijl hij gedwongen thuis zat merkte hij dat zijn vrouw het vervelend vond om het eten in het fornuis steeds in de gaten te moeten houden. Daarom bedacht hij het accumulator principe.

 

De Zweedse ingenieur ontwierp het vrij eenvoudige systeem van opslag en afgifte van warmte door middel van gietijzeren ovens en kookplaten. Een gasbranderunit verwarmt de afzonderlijke delen van de country cooker (kookplaten en ovens) op van te voren in te stellen waarden die met een thermostaat worden geregeld. U kunt gelijktijdig koken, bakken, roosteren, sudderen, braden in de verschillende temperatuurzones van de kookplaten en ovens.